Svijet
0

Tuerk: BiH je napravila veliki iskorak na putu ka EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bosna i Hercegovina je usvajanjem zakona o reformi policije napravila veliki iskorak na putu ka Evropskoj uniji, kazao je u obraćanju učesnicima 15. sastanka predsjednika centralne i jugoistočne Evrope slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

Predsjednik Slovenije, zemlje predsjedatelja EU-om, rezimirao je napredak i ostalih zemalja koje pretendiraju na članstvo u Uniji.

"Svi su ostvarili napredak, neko više, neko manje, ali su svi na dobrom putu. Treba istaći da Balkan treba EU, ali i EU treba Balkan. Evropska unija ne može prihvatiti 'crnu rupu' u Balkanu, mora se raditi na dijalogu kako bi se ova regija integrirala", kazao je Tuerk.

Dodao je da je "sinergija zvijezda vodilja velike evropske porodice".

Prisutnim se obratio i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je govorio na temu prve sesije 15. sastanka "Zajedno u Evropu, izazovi proširenja EU-a".

Podsjetio je na aktivnosti i ciljeve koje je Hrvatska poduzela i ispunila te podsjetio na prednosti integracije u Uniju. Govoreći o dešavanjima u prošlosti, istakao je da "ne želimo pobjeći od historije, već učiti iz nje".

"Integriranje regiona je pretpostavka za širenje EU-a", kazao je Mesić.

O važnosti pridruživanja Evropskoj uniji u smislu političke i sigurnosne stabilizacije govorili su i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Moldavije Vladimir Voronjin te predsjednik Češke Vaclav Klaus.