Svijet
0

Tučnjava budističkih monaha u Pnom Penu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvije suprotstavljene grupe budističkih monaha sukobile su se u petak u kombodžanskoj prijestonici tokom protesta na kojem su tražene vjerske slobode za njihove kolege koji žive na jugu Vijetnama.

Pedesetak monaha marširalo je ulicama Pnom Pena noseći transparente sa zahtjevima da vlasti u Hanoju prestanu ograničavati religijske slobode monasima koji su etnički Kambodžanci, prenijele su zapadne novinske agencije.

"Vijetnamske vlasti prisiljavaju mnoge kambodžanske monahe da se raščine", izjavio je Lim Jut, učesnik marša, prenijele su agencije.

Prolazeći pored jednog budističkog hrama, učesnici marša su se sukobili s grupom monaha neistomišljenika, pri čemu je jedan monah povrijeđen.

Nije jasno da li su monasi koji su se suprotstavili deminstrantima to uradili na svoju ruku ili po nečijem nalogu. U Vijetnamu slobodu ispovijedanje imaju samo grupe kojima su dozvolu za to dale vlasti, što je uzrok sukoba između njih i onih koji to pravo nemaju, uključujići i budiste.

Veliki dio južnog Vijetnama nekada je bio dio moćnog kambodžanskog carstva i tamo i danas živi veliki broj etničkih Kambodžanaca.