Burna rasprava
72

Tuča u Parlamentu Moldavije, svađa krenula zbog izraza "moldavski" i "rumunski" jezik

V. K.
Burna rasprava u Parlamentu Moldavije (Screenshot: Telegram)
Burna rasprava u Parlamentu Moldavije (Screenshot: Telegram)
Parlament Moldavije održao je danas sjednicu na kojoj se raspravljalo između ostalog o promjeni sintagme "moldavski jezik" u Ustavu države u "rumunski jezik".

Prijedlog zakona u proceduru su uputili predstavnici vladajuće stranke PAS koji su naglasili kako se izraz "moldavski jezik" mora zamijeniti u svim slučajevima te da će umjesto njega mjesto zauzeti izraz "rumunski jezik".

"U decembru 2013. godine Ustavni sud Republike Moldavije utvrdio je da tekst Deklaracije o nezavisnosti zemlje usvojen 1991. godine, kojom se propisuje da je državni jezik rumunski, ima prednost na odredbe Ustava iz 1994. godine koji utvrđuje da se državni jezik zove moldavski", pišu moldavski mediji.

Tokom rasprave o ovom pitanju, naročito su bili glasni predstavnici opozicije, tačnije Blok komunista i socijalista koji su se žestoko usprotivili ovoj inicijativi.

"Ustali su iz klupa te su podigli transparente 'Sramota'. Opozocije je pokušala zaustaviti glasanje", piše moldavski list Agora.

Također, zastupnici su uzvikivali slogane "Odlazite" i "Ne rugajte se Ustavu", a do tuče je došlo kada su zastupnici PAS-a ustali te su pokušali oteti transparente iz ruku opozicionara.

Nakon tenzija, zastupnici su pristupili glasanju te su sa 56 glasova usvojili ovaj prijedlog čime su se stekli preduslovi za dalje razmatranje ovog prijedloga.