Svijet
0

Tsvangirai pritvoren pa pušten iz pritvora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Lider opozicije Zimbabvea Morgan Tsvangirai pušten je u petak iz pritvora nakon što ga je policija, po drugi put ove sedmice, nakratko pritvorila dok je bio u blizini mjesta Bulawayo, na jugu te afričke zemlje, u okviru kampanje za predsjedničke izbore, saopćila je njegova partija.

Policija je naredila lideru Pokreta za demokratske promjene (MDC) da se vrati u Bulawayo umjesto da nastavi s kampanjom, rekao je Nelson Chamisa, glasnogovornik MDC-a, dodajući da je to naređenje došlo "s vrha".

Policija još nije komentirala taj događaj, saopćio je MDC.

Tsvangiraija je zaustavila policija u mjestu Umzimgwane, gdje je trebalo da održi miting, i odvela ga u policijsku stanicu, izjavio je portparol MDC-a Georege Sibotshive.

Tsvangiraija je policija već jednom spriječila da ode na predizborni skup uoči drugoga kruga predsjedničkih izbora 27. juna.

Stranka MDC optužuje predsjednika države Roberta Mugabea da joj sabotira kampanju. Tsvangirai (56) je glavni rival aktuelnom dugogodišnjem predsjedniku Zimbabvea Robertu Mugabeu u drugom krugu predsjedničkih izbora zakazanih za 27. juna.

On je bio uhapšen 4. juna i pušten je nakon što je u pritvoru bio osam sati. Na njega je pokušano više atentata i bio je u izgnanstvu zbog prijetnji ličnoj sigurnosti.

U Zimbabve se vratio prije desetak dana da bi učestvovao u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Prema zvaničnim rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora, održanih 29. marta, Tsvangirai je osvojio 47,9 posto glasova, a Mugabe 43,2 posto.

Tsvangirai najprije nije prihvatao te rezultate, saopćivši da je već u prvom krugu odnio pobjedu, ali je kasnije odlučio da učestvuje i u drugom krugu izbora.