Nova tranša kredita
14

Tsipras zadovoljan deblokiranjem pomoći Grčkoj: Okrećemo novu stranicu

SRNA
Alexis Tsipras (Foto: EPA)
Alexis Tsipras (Foto: EPA)
Grčki premijer Alexis Tsipras pozdravio je danas odluku kreditora iz EU da deblokiraju novu tranšu finansijske pomoći njegovoj zemlji, ocijenivši da je to korak prema oporavku.

"Grčka danas okreće novu stranicu. Imamo dogovor koji je srazmjeran žrtvama grčkog naroda. Uz jedinstvo i odlučnost idemo prema poštenom rastu i ozdravljenju od rana koje je nanijela kriza", napisao je Tsipras na Twitteru.

Devetnaest članica eurogrupe je na noćašnjem sastanku u Luksemburgu odlučilo da Grčkoj bude uplaćeno 8,5 milijardi eura da bi Atina mogla platiti dugove koji prispijevaju na naplatu sljedećeg mjeseca.

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da je spreman da se uključi u program ukoliko kreditori iz EU daju garancije da će dug Grčke biti djelimično umanjen.

"Sada ima svjetla na kraju tunela", rekao je novinarima grčki ministar finansija Euclid Tsakalotos poslije sastanka sa kolegama iz eurozone i direktoricom MMF-a Christine Lagarde.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble rekao je da će njemački parlament već danas razmotriti dogovor iz Luksemburga da bi se utvrdilo da li on odstupa od plana za Grčku iz 2015 godine.

U toku je druga revizija programa isplate pomoći Grčkoj, ukupne vrijednosti 86 milijardi eura. Atina prima pomoć u zamjenu za sprovođenje reformi i mjera štednje.