Grčka
0

Tsipras: Nema dogovora bez značajnih koraka ka smanjenju dugovanja

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je danas da su neophodni značajni koraci u smanjenju dugovanja Grčke kako bi se postigao dugo očekivani dogovor sa međunarodnim kreditorima.

"Doći će do zaključenja dogovora i glasanja o mjerama koje zahtijeva EU i Međunarodni monetarni fond /MMF/, pod uslovom da bude značajnih koraka ka smanjenju dugovanja", rekao je Tsipras grčkom dnevniku "Etnos".

Pregovori između Atine i kreditora iz eurozone i MMF traju mjeseci zbog nesuglasica o otpisu dugovanja i budžetskih ciljeva Grčke.

Među mjerama koje zahtijevaju grčki kreditori su dodatna smanjenja penzija, manja ograničenja za izuzeće od poreza i dalje umanjenje regulativa za energetsko i tržište rada.

Kreditori, takođe vrše pritisak za prodaju većeg udjela u državnoj Elektrodistribuciji radi povećanja konkurentnosti u energetskom sektoru.

Zbog nesuglica došlo je do odgađanja i uplate posljednje tranše od paketa finansijske pomoći Grčkoj vrijednoj 86 milijardi eura, a koja je Atini neophodna u julu radi otplate dugovanja.