Svijet
0

Tsarnaev poslao SMS majci: Spreman sam umrijeti za islam

Klix.ba
Tamerlan Tsarnaev
Tamerlan Tsarnaev
Ubijeni bostonski bombaš Tamerlan Tsarnaev poslao je majci početkom 2011. SMS poruku u kojoj je izrazio spremnost da umre za islam, otkrio je FBI.

Fox News piše da je Temarlan prije dvije godine poslao svojoj majci poruku u kojoj je napisao: "Spreman sam umrijeti za islam".

Tsarnaev koji je ubijen nekoliko dana nakon bombaškog napada za vrijeme Bostonskog maratona posljednjih godina je počeo prakticirati radikalni islam, a u sve je uvukao i svog mlađeg brata Dzhokhara.

Dzhokhar je nakon napada u kojem je poginulo troje, a ranjeno 180 ljudi uhvaćen živ i optužen za korištenje oružja za masovno uništenje za šta bi mogao dobiti smrtnu kaznu.

Fox News piše da je nakon njegovog hapšenja nastala čitava zbrka jer su mu ustavna prava pročitana u bolnici. To je učinila federalna okružna sutkinja Marianne Bowler, no prema izvoru Fox Newsa ona to učinila prerano pa ga sada istražitelji ne mogu više ispitivati pod "izuzetkom javne sigurnosti".

Iako ga je Bowler upozorila na njegova prava ostaje da se vidi da li se ištašto od onoga što je rekao istražiteljima prije njenog dolaska može priznati kao dokaz protiv njega.