Nova odluka
8

Trumpu se otvorila šansa za mogući predsjednički imunitet: Sud će ipak saslušati njegovo obrazloženje

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vrhovni sud će ponovo saslušati bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovo izlaganje po pitanju toga da mu se, zapravo, dozvoli, imunitet od krivičnog gonjenja po optužbama za pokušaj poništavanja izbora 2020. godine.

Sa većinom u sudskom vijeću, sud je donio odluku da sasluša Trumpove tvrdnje da bi trebao biti zaštićen od krivične odgovornosti. Inače, Trump je u više navrata tražio od suda da ponovo iznese svoju odbranu, a sud se do sada nije slagao sa njegovim zahtjevom tako da će ovo biti prvi put od kako se protiv Trumpa vodi postupak, a da sud uzme u razmatranje eventualnu odluku o predsjedničkom imunitetu.

Naime, Trump tvrdi da je imun na sve krivične optužbe za djela za koja je rekao da spadaju u njegove dužnosti predsjednika.

Ali žalbeni sud je jednoglasno presudio protiv 77-godišnjaka, obrazloženjem da "ne mogu prihvatiti tvrdnju bivšeg predsjednika Trumpa da predsjednik ima neograničena ovlaštenja da počini zločine koji bi neutralizirali najosnovniju kontrolu izvršne vlasti - priznavanje i provedbu izborni rezultati."

On je uložio žalbu na slučaj Vrhovnom sudu i zatražio da tu odluku stavi na čekanje.

Na svojoj mreži Truth Social, Trump je pozdravio odluku i konstantovao da će bez imuniteta "predsjednici uvijek biti zabrinuti, pa čak i paralizirani, mogućnošću nezakonitog gonjenja i odmazde nakon što napuste funkciju", piše BBC.

Podsjetit ćemo, Trump je prošle godine optužen za uticanje na svjedoke i zavjeru za prevaru SAD na saveznom sudu u Washingtonu zbog njegovih pokušaja da poništi svoj izborni poraz od Joea Bidena 2020. godine.

Inače, ove jeseni će u SAD-u biti održani predsjednički izbori i dok uveliko traje predizbori u saveznim država, Trump uživa veliku podršku i do sada je ostvario sve pobjede na republikanskim izborima protiv protukandidatkinje Nikki Haley.