Moli se za žrtve
18

Trumpovo "saučešće" Teheranu: Ko podržava terorizam, sam postaje žrtva

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Donald Trump je dan nakon napada u Teheranu poručio Iranu da se oni koji podupiru terorizam izlažu da i sami postanu žrtve. Iran je tu reakciju ocijenio "odvratnom".

"Naglašavamo da zemlje koje podupiru terorizam riskiraju da postanu žrtve zla kojem daju potporu", istakao je Trump u saopćenju, dodavši da se moli za iranski narod, kao i za nedužne žrtve.

Iranski šef diplomatije Trumpovu je reakciju na napade u Teheranu, počinjene u parlamentu i istovremeno u Mauzoleju ajatolaha Homeinija, nazvao odvratnom.

"Saopćenje Bijele kuće je odvratno dok se Iranci suočavaju s terorom koji podupiru američki klijenti", napisao je Mohamad Džavad Zarif na Twitteru.

Odgovornost za napad u Teheranu, u kojem je poginulo 13 ljudi i više desetina ranjeno, preuzela je Islamska država (IDIL).

Čuvari revolucije, elitna vojska iranskog režima, optužili su u srijedu SAD i Saudijsku Arabiju da su "umiješani" u te napade.

SAD i Iran nemaju diplomatskih odnosa, a zbližavanje koje je započeo bivši predsjednik Barack Obama, potpisnik nuklearnog sporazuma između Irana i šest velikih sila, zaustavio je njegov nasljednik.

U svojoj kampanji Trump je upozoravao da će poništiti taj sporazum.