Otkriveno u novoj knjizi
6

Trumpove ekstremne ideje o zaustavljanju prelaska migranata u SAD: Pucajte im u noge

E. Lj.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik SAD-a Donald Trump je tokom niza privatnih sastanaka sa svojim savjetnicima, na kojima su iznosili ideje o zaustavljanju prelaska migranata u SAD, između ostalog, predložio da migrantima treba pucati u noge.

Ovo je otkriveno u knjizi "Granični ratovi: Trumpov napad na imigraciju" dopisnika New York Timesa iz Washingtona Michaela D. Sheara i Julie Hirschfeld Davis. Knjiga će biti objavljena 8. oktobra, no dijelovi su objavljeni na stranici New York Timesa.

Neki od Trumpovih ekstremnih i krajnje neobičnih prijedloga podrazumijevali su elektrificiranje graničnog zida i postavljanje šiljaka na vrhu kako migranti ne bi mogli preći granicu te rovove pune zmija ili aligatora na južnoj granici.

Trump je ranije javno govorio kako bi službenici granične patrole trebali bacati kamenje na migrante, no od te je ideje odustao nakon što su ga njegovi službenici upozorili da to nije legalno. U cilju sprečavanja njihovog prelaska preko granice Trump je predložio i da im pucaju u noge, no rekli su mu da ni to nije zakonito.

Razmišljao je i o konstrukciji površine koja bi onemogućavala penjanje, kao i zaobljene metalne cilindre, no to mu se estetski nije svidjelo. Svojim savjetnicima predložio je da na zid postave šiljke koji bi bili fizička prepreka, a koji bi u isto vrijeme izgledali zastrašujuće i koji bi odvratili migrante od nauma da pokušaju preći granicu.

BBC piše kako mu je u tom periodu tadašnja državna sektretarka za sigurnost Kirstjen Nielsen stalno morala govoriti da ne može imati to što želi.