U svom stilu
5

Trumpova reakcija na izglasani opoziv: Republikanci nikad nisu bili ujedinjeniji

A. P.
Nakon historijskog trenutka u kojem je Kongres SAD-a izglasao opoziv 45. američkog predsjednika Donalda Trumpa, on je odreagovao u svom stilu i ovu odluku prokomentarisao kao da ide njemu u korist.
Iako je formalno optužen za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa, on je, govoreći na predizbornom skupu u Michiganu u vrijeme glasanja u Kongresu, slučaj predstavio kao primjer jačanja republikanske stranke.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)

Trump, koji želi osvojiti drugi mandat na izborima u novembru 2020. godine, demantovao je da je prekršio zakon i proces opoziva nazvao "lovom na vještice". On je rekao da će proces opoziva biti "sramni žig" demokrata i Nency Pelosi, koji će ih koštati izbora 2020. godine.

U jednom od brojnih tvitova prije glasanja poručio je: "Možete li vjerovati da će me danas opozvati radikalna ljevica, demokrati koji ne rade ništa, a ja nisam učinio ništa pogrešno! Strašno. Čitajte transkripte. To se ne bi više nikad smjelo dogoditi nekom predsjedniku. Molite se!".

Nakon glasanja je rekao da republikanci nikada nisu bili tako ujedinjeni kao sada, dodao je da nije zabrinut i da se zapravo dobro zabavlja.

"Troje demokrata prešlo je na našu stranu. To je neviđeno", naglasio je. "Poznajem senatore, to su divni muškarci i žene. Oni vole ovu zemlju. Učinit će ispravnu stvar".

Predizborni skup u Michiganu (Foto: EPA-EFE)
Predizborni skup u Michiganu (Foto: EPA-EFE)

Bijela kuća je nakon glasanja poručila kako je uvjerena da će Senat osloboditi Trumpa.

Nijedan predsjednik u 243 godine historije SAD-a nije smijenjen s položaja u ovom procesu. Za to je potrebna dvotrećinska većina u Senatu koji ima 100 članova, što znači da bi najmanje 20 republikanaca moralo da se pridruži demokratima u glasanju protiv Trumpa. Za sada nijedan od njih nije nagovijestio da bi to mogao učiniti.