Povratak uglja
27

Trumpova najrigoroznija uredba: Poništio Obaminu borbu protiv klimatskih promjena

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump (Foto: EPA)
Američki predsjednik Donald Trump potpisao je novu uredbu o energetskoj nezavisnosti SAD-a kojom je poništio sve dosadašnje odluke bivšeg predsjednika Baraka Obame u borbi za smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova.

Trump je dosad više puta naglašavao kako je globalno zatopljenje "podvala Kine". Potpisivanjem današnje uredbe Trump je doveo do "energetske revolucije" koja je oborila sva Obamina dostignuća o zaštiti okoliša.

Brojne poslovne grupe pohvalile su potez Trumpove administracije, ali aktivisti koji se bore za zaštitu životne sredine su ga osudili, prenosi BBC. Okružen rudarima dok je potpisivao uredbu, Trump je rekao: "Moja administracija je okončala rat sa ugljem".

Voditelji američke Agencije za zaštitu okoliša već na početku Trumpovog mandata govorili su kako će SAD promijeniti politiku kada je riječ o klimatskim promjenama i povući će se iz globalnog sporazuma o smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Trump, koji je poznat kao skeptik u pogledu klimatskih promjena, obećao je u predizbornoj kampanji da će povećati vađenje nafte, plina i uglja u SAD-u. Također je obećao i da će povući SAD iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena.