Demokrate zabrinute
51

Trumpov udar na NATO i apel iz SAD-a da se katastrofa zaustavi: "Svi bismo trebali biti nasmrt uplašeni"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predstavnici Demokratske stranke u SAD-u apelovali su na Kongres da preduzme nove korake kako bi zaštitio NATO od Donalda Trumpa i njegovih poteza i izjava.
Komentari bivšeg predsjednika da ne bi branio pojedine NATO članice ukoliko bi ih Rusija napala i dalje izazivaju veliku pažnju javnosti, a najave da bi Trump mogao i povući SAD iz članstva u NATO-u ukoliko bi ponovno postao predsjednik ulijevaju dodatni strah.

"Svi bismo trebali biti prestrašeni nasmrt. Svako kome je stalo do američkog vodstva, kome je stalo do zaštite demokratije, bilo ko ko želi da se bori protiv autoritaraca širom svijeta trebao bi biti prestrašen nasmrt činjenicom da nam Donald Trump govori da će žrtvovati NATO saveznike", rekao je sentaro Chris Van Hollen.

Bivši zvaničnik Pentagona Jim Townsend također je zabrinut zbog potencijalnih scenarija ukoliko bi Trump došao na vlast.

"Mogao bi da umanji naše učešće. On neće ići na samite, a ministar odbrane neće ići na ministarske sastanke. Tu neće biti puno američkih lica", pojasnio je.

Senator Richard Blumenthal izjavio je kako je prestrašen činjenicom da bi Trump mogao umanjiti prisustvo SAD-a u NATO-u.

"Okamenjen sam najavama da bi Donald Trump mogao smanjiti izdvajanja ili na neki drugi način povući podršku SAD-a NATO savezu. Mislim da je to katastrofalno. Postoje potencijalne mjere koje možemo poduzeti i trebali bismo početi odmah da ih istražujemo dok još uvijek imamo jedinstvo podrške za NATO", naglasio je.

Kristine Berzina, NATO ekspert u njemačkom Marshall fondu, rekla je da ako Trump postane kreativan, može napraviti mnogo štete.

"Ako Trump odbije poslati ambasadora u NATO ili pošalje predstavnika koji je više zainteresovan za svađu, a ne konsenzus, mislim da bismo mogli vidjeti nešto slično onome što sada vidimo u Kongresu. Da bi SAD bile u NATO-u moraju biti aktivne ili će u suprotnom postati koma", poručila je.

Nešto ranije, Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, smatra da bi bivši predsjednik SAD-a, ako pobijedi na izborima, pokušao povući Ameriku iz NATO-a.

"NATO bi bio u stvarnoj opasnosti. Mislim da bi pokušao izaći", rekao je Bolton, prenosi CNN.