Kremlj negira
9

Trumpov sin se sastao s ruskom advokaticom tokom očeve kampanje

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sin američkog predsjednika Donalda Trumpa, Donald Trump mlađi, pristao se sastati s ruskom advokaticom tokom izborne kampanje 2016. godine nakon što su mu obećane kompromitirajuće informacije o Hillary Clinton, izvijestio je New York Times u nedjelju, pozivajući se na riječi tri savjetnika u Bijeloj kući.

Kako je javio New York Times, tadašnji predsjednik Trumpove kampanje Paul Manafort i Trumpov zet Jared Kushner također su prisustvovali ovom sastanku koji je održan u Trump Toweru 9. juna 2016. godine, dvije sedmice nakon što su Republikanci nominirali Trumpa za predsjedničkog kandidata, prenosi Reuters.

U saopćenju na koje se NY Times poziva, Donald Trump mlađi je priznao da se sastao s advokaticom Natalijom Veselnickajom.

"Nakon što su oni razmijenili par prijateljskih riječi, ta žena je kazala da ima informacije da pojedinci povezani s Rusijom finansiraju Demokratski nacionalni odbor i podržavaju gospođu Clinton. Njene izjave su bile nejasne, neodređene i nisu imale smisla. Nikakvi detalji ni podaci nisu pruženi niti ponuđeni. Ubrzo je postalo jasno da ona nije imala nikakve značajne informacije", navodi se u saopćenju.

Trump mlađi je rekao da je Veselnickaja zatim skrenula razgovor na usvajanje ruske djece i američki zakon koji na crnu listu stavlja Ruse koji se povezuju s navodnim kršenjima ljudskih prava.

Predsjednik Trump "nije znao niti je prisustvovao" ovom sastanku, navodi se u email saopćenju Marka Coralla, glasnogovornika Trumpovog pravnog tima.

Kako javlja AP, iz Kremlja negiraju da su znali za ovu advokaticu ili za bilo kakav sastanak između nje i Trumpovog tima.