Treći po popularnosti
6

Trumpov konkurent obećava dati dio Ukrajine Rusiji i blokirati ulazak Kijeva u NATO

F. H.
Vivek Ramaswamy (Foto: EPA-EFE)
Vivek Ramaswamy (Foto: EPA-EFE)
Vivek Ramaswamy, kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke SAD-a, koji je među prva tri po popularnosti među pristašama republikanaca, obećava da će priznati rusku okupaciju Ukrajine i blokirati njezin put u NATO ako bude izabran za predsjednika.

Ramaswamy je ove stavove iznio u programskom članku za The American Conservative.

Dio materijala o sveobuhvatnom ratu Rusije protiv Ukrajine ponavlja tezu koju je iznio republikanac da je najveća opasnost za SAD približavanje Moskve i Pekinga.

Istodobno, Ramaswamy povlači paralele s vanjskom politikom Richarda Nixona (koji je odlučio uspostaviti diplomatske odnose s NR Kinom kako bi se suprotstavio njezinom približavanju SSSR-u – i usput se uključio u rat u Vijetnamu).

"Kao predsjednik SAD-a, poštivat ću i oživjeti Nixonovo nasljeđe odbacujući krvožedno brbljanje korisnih idiota koji propovijedaju nepobjedivi rat u Ukrajini koji prisiljava naše dvije neprijateljske sile da se još više zbliže", kazao je Ramaswamy.

Ramaswamy smatra da "što duže traje rat u Ukrajini, postaje sve jasnije da postoji samo jedan pobjednik: Kina".

Stoga kandidat za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima u SAD-u želi ponoviti Nixonov čin i otići u Moskvu 2025. kako bi "isporučio mir u Ukrajini" pod "uvjetima koji stavljaju američke interese na prvo mjesto".

"U tu svrhu, prihvatit ću rusku kontrolu nad okupiranim teritorijima i obećati da ću blokirati kandidaturu Ukrajine za NATO u zamjenu za izlazak Rusije iz vojnog saveza s Kinom. Ukinut ću sankcije i vratiti Rusiju na svjetsko tržište. U ovome Inače, uzdignut ću Rusiju kao stratešku kontrolu kineskih planova u istočnoj Aziji", kazao je Ramaswamy.

Vivek Ramaswamy najmlađi je kandidat koji će sudjelovati na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama od republikanaca. Prethodno se bavio uspješnim poslom u području biotehnologije. Ramaswamy sebe smatra libertarijancem u svojim stajalištima, ali se istodobno aktivno suprotstavlja takozvanom "ljevičarstvu" – skupu progresivnih politika za borbu protiv diskriminacije.

Iako se Ramaswamy nije bavio politikom prije aktualne kampanje, njegova se stopa odobravanja sada kreće oko 5-6 posto, a mediji ga redovito intervjuiraju. Na prvoj i zasad posljednjoj debati republikanskih kandidata većina publike dala je prednost Ramaswamyju od najvjerovatnijeg Trumpova suparnika – guvernera Floride Rona DeSantisa.