{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trumpov advokat: Sankcijama Iranu ćemo izazavati uspješnu revoluciju

S
23.9.2018. u 09:40
12
33
Trumpov advokat: Sankcijama Iranu ćemo izazavati uspješnu revoluciju
12
Trumpov advokat: Sankcijama Iranu ćemo izazavati uspješnu revoluciju
Foto: EPA-EFE
Rudy Giuliani, advokat američkog predsjednika Donalda Trumpa, smatra da sankcije SAD protiv Irana izazivaju ekonomske probleme koje bi mogle dovesti do "uspješne revolucije", što je u suprotnosti sa stavom administracije da promjena vlasti u Teheranu nije politika Washingtona.
"Ne znam kada ćemo ih svrgnuti. Moglo bi to biti za nekoliko dana, mjeseci ili par godina, ali to će se desiti", rekao je Giuliani koji je govorio na samitu "Iranskog ustanka" u organizaciji "Iransko-američke zajednice" koja je protiv režima u Teheranu.

Giulianiovi komentari kontradiktorni su stavu Trumpove administracije uprkos uvođenju sankcija kojima se nanosi šteta privredi Irana.

Trump je u maju povukao SAD iz međunarodnog sporazuma sa Iranom postignutog 2015. godine nakon čega je njegova administracija uvela sankcija Teheranu, uključujući regulative za izvoz nafte iz Islamske Republike, a koje će na snagu stupiti od 4. novembra.

Iran tvrdi da poštuje sporazum postignut između Teheranm SAD i pet drugih svjetih sila.

U kvartalnom izvještaju Međunarodne agencije za nuklearnu energiju objavljenom prošlog mjeseca navodi se da je Iran unutar granica glavnih restrikcija sporazuma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: