Vrtoglava kazna
6

Trumpov advokat Rudy Giuliani mora platiti više od 148 miliona dolara zbog laži o izbornim prevarama

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rudyju Giulianiju, dugogodišnjem saradniku bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, naređeno je da plati više od 148 miliona dolara dvjema ženama zbog lažnih tvrdnji da su manipulirale glasovima 2020. godine.

Sudija je već proglasio Giulianija odgovornim za iznošenje klevetničkih tvrdnji o anketarima u saveznoj državi Georgiji Ruby Freeman i njenoj kćeri Wandrei "Shaye" Moss.

Moss je nakon presude rekla da je proteklih nekoliko godina bilo "poražavajuće". Presuda je donesena nakon četverodnevnog suđenja za određivanje visine kazne.

U petak je osmeročlana porota naložila da se svakoj žrtvi isplati 20 miliona dolara za klevetu.

Također je svaki dobio više od 16 miliona dolara za emocionalnu bol, a još jedna jedna novčana kazna u vrtoglavom iznosu od 75 miliona dolara je odšteta koju će podijeliti između sebe.

Prvobitno su tražili između 15 i 43 miliona dolara odštete od Giulianija, bivšeg ličnog advokata Donalda Trumpa.

Obraćajući se novinarima ispred suda, Giuliani je rekao: "Ne žalim ni za čim."

Michael Gottlieb, advokat Freeman i Moss, rekao je tokom završne riječi u četvrtak da je Rudy Giuliani bio "nulti pacijent" dezinformacija.

Rekao je da je, tokom tri dana dokaza i svjedočenja, porota "iskusila djelić neizrecivog užasa koji su Freeman Moss pretrpjele".

Rekao je da je velika novčana kazna bila neophodna kako bi se poslala poruka Giulianiju i bilo kojoj drugoj moćnoj ličnosti s platformom.

Očekivalo se da će Giuliani svjedočiti u svoju odbranu u četvrtak, ali ti su planovi iznenada otkazani.

Giulianijeva imovina se procjenjuje na oko 50 miliona dolara, prema procjeni CBS News.

Njegova odbrana je navela da, iako je bivši gradonačelnik New Yorka širio laži nakon predsjedničkih izbora 2020. godine, nije bio tako odgovoran ili zlonamjeran kao što su tvrdili advokati dviju žena.

Tokom svjedočenja u sudnici u Washingtonu, oštećena Freeman ispričala je kako je morala pobjeći iz svoje kuće nakon što se grupa Trumpovih pristaša okupila vani i FBI joj je rekao da je u opasnosti.

Incident se dogodio nakon što je Rudy Giuliani podijelio njihov video, za koji je lažno rekao da pokazuje dokaze o manipulisanju glasačkim listićima.