Svijet
27

Trump zamrznuo nove regulative i poreze, najavio razvijanje raketnog odbrambenog sistema

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik SAD-a Donald Trump u prvim satima nakon inauguracije potpisao je izvršnu naredbu kojom se slabi zdravstveni sistem "Obamacare", naredio zamrzavanje svih novih ili regulativa na čekanju, a objavio je i planove o razvijanju raketnog odbrambenog sistema.

Izvršnom naredbom o sistemu zdravstvene zaštite naređeno je da se odgodi primjena odredbi koje nameću fiskalna opterećenja državi, kompanijama i pojedincima, prenosi Reuters.

Šef osoblja Bijele kuće Reince Priebus poslao je sinoć svim federalnim agencijama dopis da zamrznu svu novu ili regulativu na čekanju, kako bi nova administracija imala vremena da ih pregleda, prenosi CNN.

Uporedo sa formalnom predajom moći koja je upriličena na Capitol Hillu, promijenjen je i website Bijele kuće.

Bijela kuća je u saopćenju objavljenom u prvim minutima nakon Trumpove inauguracije navela da nova administracija planira da razvije raketni odbrambeni sistem, koji bi trebalo da je zaštiti od napada Irana i Sjeverne Koreje.

Nekoliko sati nakon što je Trump preuzeo predsjedničku funkciju, sa websitea Bijele kuće uklonjena je stranica o LGBT populaciji, a umjesto nje postavljena je stranica na kojoj se možete prijaviti kako biste na mail adresu dobijali novosti o predsjedniku, piše CNN news.

Na website Bijele kuće postavljeni su i planovi o trgovini, vanjskoj politici, sprovođenju zakona.

Trump je promijenio i izgled Ovalnog kabineta, vrativši bistu Winston Churchilla koju je Obama prethodno prenio u svoju privatnu rezidenciju.