Korak nazad
37

Trump: Vojska je spremna ako Sjeverna Koreja učini nešto glupo

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik SAD Donald Trump je izjavio da je vojska SAD spremna da reaguje ako to bude potrebno, nakon otkazivanja planiranog samita sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom.

On je otkazivanje sastanka nazvao velikim korakom nazad za svijet. Trump je podsjetio na kapacitete vojske SAD i njenih saveznika i upozorio Kima da ne čini ništa "glupo ili nepromišljeno".

"Razgovarao sam sa zvaničnicima Južne Koreje i Japana. Oni ne samo da su spremni da reaguju ukoliko Sjeverna Koreja učini nešto glupo ili nepromišljeno, već i da podnesu veći dio troškova operacija vojske SAD, ukoliko nas zadesi nesrećna situacija", rekao je Trump.

Američki predsjednik istakao je da će čekati na razgovor ukoliko Kim odluči da se uključi u dijalog, ali da će, u međuvremenu, biti nastavljene sankcije i pritisak na Pjongjang.

"U međuvremenu, naše veoma stroge sankcije, strožije nego bilo koje ikada uvedene, i maksimalni pritisak će se nastaviti", izjavio je Trump.

The Wall Street Journal danas je objavio da Trumpova administracija razmatra mogućnost da u toku iduće sedmice uvede nove sankcije Sjevernoj Koreji.

Trump je dodao da je razgovarao sa američkim ministrom odbrane o vojnoj spremnosti. Portparol Pentagona Dana White je novinarima rekla da je Washington spreman večeras da se bori, kao što je uvijek bio slučaj", javio je CNBC.

Američki predsjednik otkazao je danas planirani sastanak sa liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom.

"Zaista sam se nadao da ću biti tamo sa vama. Nažalost, nakon velike ljutnje i otvorenog neprijateljstva iskazanog u vašim najnovijim izjavama, osjećam da u ovom trenutku nije prikladno da održimo ovaj dugo planirani sastanak", naveo je Trump u pismu koje je objavila Bijela kuća.

Na pitanje da li smatra da današnji razvoj događaja povećava šanse za početak rata, Trump je rekao da "treba da se vidi šta će se dogoditi" i da se "nada da će se nastaviti naprijed".

"Mislim da žele da urade ono što je ispravno", rekao je Trump, misleći na vlasti u Sjevernoj Koreji.