Sve za novac
4

Trump vetom spriječio Kongres da blokira prodaju oružja Saudijskoj Arabiji

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu stavio veto na tri rezolucije koje je Kongres usvojio kako bi obustavio prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koje je predsjednik donio bez odobrenja Kongresa.

Ranije ovog mjeseca, dvostranačka većina u Predstavničkom domu i Senatu glasala je da se blokira prodaja oružja prema ugovorima vrijednim više od osam milijardi dolara, piše The Washington Post.

Kupovina oružja nadomjestila bi ono što je Saudijska Arabija izgubila u borbi protiv civila u Jemenu. Mnogi parlamentarci se također protive ideji da se Saudijska Arabija nagradi nakon što je ubila novinara Jamala Khashoggija.

Predsjednik je u maju najavio da će on iskoristiti svoje pravo veta i ovlasti za hitne slučajeve kako bi prodao oružje koje uključuje rakete, municiju i letjelice za nadzor.

  • Pogrešne zabrane licenciranja u zajedničkoj rezoluciji direktno su u sukobu s vanjskopolitičkim i nacionalnim sigurnosnim ciljevima Sjedinjenih Država - kazao je Trump u sva tri saopćenja u kojima navodi razloge za veto.

Trumpova administracija insistira da je prodaja oružja krucijalan čin zaštite regije od rastućeg uticaja Irana.

Nije vjerojatno da će Kongres imati glasove za nadjačavanje veta i nema konsenzus o tome kako postupiti.