Krivi Bidenovu politiku
63

Trump uporedio sebe s Navalnijem: I mene su optužili za stvari koje su tako smiješne

L. S.
Bivši američki predsjednik Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Bivši američki predsjednik Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Bivši američki predsjednik i republikanski kandidat za predsjedničku trku Donald Trump u svom posljednjem gostovanju na Fox News Channel uporedio je sebe s najvećim ruskim opozicionarem Aleksejem Navalnijem koji je umro u petak u ruskom zatvoru.

Za Navalnijevu smrt, američki predsjednik Joe Biden i drugi zapadni lideri su okrivili ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegov režim. Međutim, Trump nije kritikovao ruskog lidera, već je ponovio svoje tvrdnje da su tužbe protiv njega vođene politikom Bidena.

"Navalni je veoma tužna situacija i bio je veoma hrabar momak. Vratio se, a mogao je da ostane podalje i iskreno, vjerovatno bi bilo mnogo bolje da se klonio i pričao izvan zemlje, umjesto da se vratio unutra, jer su ljudi mislili da se to može desiti, i desilo se", rekao je Trump o Navalnom u intervjuu za Fox News

Trump, pak, navodi da se identična situacija dešava i u SAD i to njemu lično.

"Optužen sam četiri puta, a sve zbog činjenice da sam u politici. I mene su optužili za stvari koje su tako smiješne", smatra bivši predsjednik.

Proširio je poređenje sa svojim gubitkom u suđenju za građansku prevaru prošle sedmice, u kojem mu je njujorški sudija naložio da plati 355 miliona dolara kazne nakon što je otkrio da je godinama lagao o svom bogatstvu. Sa kamatama, Trump duguje državi 454 miliona dolara.

"To je oblik Navalnog. To je oblik komunizma, fašizma", tvrdi on.

Trump nije spomenuo Putina, što je dio njegovog dugogodišnjeg obrasca odbijanja da osudi i često dajući komplimente ruskom lideru iz vremena kada je bio u Bijeloj kući.