Okrivio Bidena za napad
68

Trump u intervjuu za izraelski list: Da sam ja bio predsjednik ne biste bili napadnuti

L. S.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Republikanski kandidat za predsjednika SAD Donald Trump u posljednjem intervjuu za izraelski Hayom je rekao da u slučaju da je on bio predsjednik nikada ne bi došlo do Hamasovog napada 7. oktobra.

Upitan da li podržava cilj Izraela da u potpunosti uništi Hamas, Trump je odgovorio da Izrael ne bi bio napadnut da je on bio američki predsjednik u to vrijeme.

"Znali bi da bi došlo do velikih posljedica da sam ja bio predsjednik tada. Morate završiti svoj rat. Siguran sam da ćete to uraditi. Ne možete ovako nastaviti. Izrael mora biti oprezniji jer gubi mnogo podrške u svijetu. Morate postići mir i doći do normalnog života i za Izrael i za sve ostale", naznačio je Trump.

Dalje, istaknuo je da podržava izraelski rat protiv Hamasa i rekao da bi na napad 7. oktobra odgovorio na vrlo sličan način.

Zapravo, Trump je okrivio aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena za rat u Izraelu.

"On ne može da priča. On je veoma glupa osoba. On je glupa osoba", ponovio je Trump više puta.

Smatra da je problem svijeta danas je što on nije predsjednik SAD-a, čemu dodaje da u tom slučaju ne bi bilo rata niti u Ukrajini niti u Gazi, ali da ne bi bilo ni sukoba između Kine i Tajvana, podijelio je za Israel Hayom.