Želi pronaći krivca
28

Trump tvrdi da će odgovoriti na napad nervnim gasom u Siriji u roku od 48 sati

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Donald Trump je osudio "gnusan" smrtonosni napad nervnim gasom sarinom u Siriji te je obećao da će poduzeti mjere protiv odgovornih, javlja Guardian.

Trump je najavio da će donijeti odluku o američkom odgovoru na napad sarinom u Siriji u narednih 24 do 48 sati. Govoreći u Bijeloj kući, američki predsjednik je zatražio da se ustanovi ko je odgovoran za napad u kojem je ubijeno najmanje 40 ljudi.

"Veoma smo zabrinuti kada se ovakve stvari dogode. Ovo je nehumano, govorimo o čovječanstvu. Ako je kriva Rusija, Sriji, Iran, ako su svi krivi, ustanovit ćemo to", poručio je Trump.

Njegovi komentari su uslijedili prije sastanka Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će SAD ponovo optužiti Moskvu za tajno podržavanje sirijske vlade koja ponovo koristi hemijsko oružje.

Rusija insistira da nema dokaza o upotrebi hemijskog oružja tokom vikenda u gradu Doumi koji je pod kontrolom pobunjenika uprkos tvrdnjama medicinskih ekipa koje su na terenu. Rusi su optužili Izrael za eskalaciju sirijske krize prouzrokovane noćnim zračnim napadom na zračnu bazu sirijskog režima. Iran je saopćio da su najmanje tri Iranca među 14 mrtvih u izraelskom napadu.

Britanska premijerka Theresa May je rekla da je napad sirijskih snaga "barbarski čin" te je optužila sirijskog predsjednika Bashara al-Assada za zanemarivanje vlastitog naroda.

"Ako se utvrdi da su sirijski režim i njegovi saveznici odgovorni, uključujući Rusiju, oni se moraju smatrati odgovornim. Sarađujemo s nađšim saveznicima kako bismo ustanovili šta se dogodilo", kazala je May.