|

Trump traži veću sumu za pokrivanje troškova vojnika

Trump traži veću sumu za pokrivanje troškova vojnika
0
S
SRNA
16.11.2019. u 23:05
20
komentara
0

dijeljenja
Trump traži veću sumu za pokrivanje troškova vojnika
Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa vrši pritiska na Japan da plati 300 posto više za raspoređivanje američkih trupa u toj zemlji.
Američka administracija je već pojačala pritisak na članice NATO-a, posebno Njemačku i Kanadu, da povećaju izdvajanja za vojsku.

SAD sada žele još veća ulaganja od saveznika iz Azije, Tokija i Seula, koji već plaćaju milijarde dolara da pokriju troškove boravka više desetina hiljada američkih trupa.

Washington zahtijeva da Japan plati četiri puta više za 54.000 američkih vojnika u toj zemlji, što je osam milijardi godišnje umjesto dosadašnjih dvije milijarde, piše list Foreign Policy.

List navodi da je bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton iznio Japanu takav zahtjev u julu.

Međutim, kako navodi Japan Times, Tokio je odbio taj zahtjev kao nerealan, ističući da već plaća mnogo više u odnosu na druge američke saveznike.

Sličan zahtjev iznesen je i pred Južnu Koreju u kojoj je stacionirano 28.500 vojnika. Vašington od Seula traži proporcionalno više nego od Japana - umjesto jednu sada želi pet milijardi godišnje.

"Predsjednik je bio veoma jasan da očekuje da naši saveznici u svijetu, uključujući Japan i Južnu Koreju, mogu i treba da doprinesu više", rekao je viši zvaničnik američke administracija.

Obje zemlje treba ponovo da pregovaraju o aktuelnim sporazumima sa SAD, koji uskoro ističu.

Sporazum SAD-a i Južne Koreje ističe ove godine, a sporazum sa Tokijom u martu 2021. godine.

Početkom godine, iz Washingtona je najavljeno da će zahtijevati od saveznika da u potpunosti pokrivaju troškove boravka američkih vojnika plus 50 odsto.

Osim toga, Trump vrši pritisak na saveznike, zemlje Evrope i posebno Njemačku, da povećava vojna izdvajanja na dva odsto društvenog bruto proizvoda i time ispune kvotu NATO-a.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...