Svijet
7

Trump: Taktika "zaustavi i pretresi" bi smanjila broj zločina u crnačkim zajednicama

Piše: Š. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Donald Trump ponovo je pokrenuo pitanje kontroverzne policijske taktike "zaustavi i pretresi" te najavio podršku legislativi da tehniku usvoje i primjenjuju širom zemlje, naravno, u slučaju da bude izabran za predsjednika.

Trump je izjavio kako bi volio ovu taktiku, koja je 2013. godine proglašena neustavnom, vidjeti na djelu na nacionalnom nivou.

"Zaustavljao bih i pretresao. Sve. Radili smo to u New Yorku i djelovalo je. Sada moramo biti proaktivni i djelovati kako bismo promijenili mišljenja nabolje", izjavio je Trump.

Taktika nulte tolerancije promovisana je tokom Giulianijeve administracije u New Yorku i dala je policiji slobodu da pretrese svakoga za koga smatra da djeluje sumnjivo na bilo koji način.

Problem je u tome što kod 90 posto zaustavljenih i pretresenih osoba nije pronađeno apsolutno ništa inkriminirajuće, a isti postotak zaustavljenih činili su Afroamerikanci i Južnoamerikanci.

Gradonačelnik Bill de Blasio je tokom predizborne kampanje 2013. godine naglasio probleme i nedostatke ove taktike te je obustavio njenu primjenu.

Trump očigledno radi sve kako na izborima ne bi osvojio nijedan glas crnačke populacije u SAD-u te su upravo oni sve češće meta njegovih negativnih komentara. Augustovske ankete pokazale su kako je Trumpa podržalo tek nešto manje od jedan posto Afroamerikanaca.

Donald Trump, inače rođeni Njujorčanin, smatra kako bi se tehnikom "zaustavi i pretresi" znantno smanjio broj prekršaja i zločina u crnačkim zajednicama.

Između 2002. i 2015. godine više od pet miliona ljudi je zaustavljeno i pretreseno na ulicama New Yorka. Trump se glasačima prikazao kao je šerif zakona i reda, a prečesto pominje upravo nasilje i zločine u crnačkim zajednicama.

"Preuredit ćemo naše društvo, a naročito Afroameričke zajednice koje su u gorem stanju nego što su ikad bile. Oni nisu obrazovani, nemaju zaposlenja i svako malo nekog od njih upucaju na ulici", kazao je u utorak Trump na predizbornom skupu u Sjevernoj Karolini.

Kazao je i kako su mjesta kao što je Afganistan trenutno sigurnija od ulica SAD-a.