Susret predsjednika
0

Trump promijenio mišljenje o Parizu, pohvalio Macrona i najavio promjene vezane za Pariski sporazum

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Donald Trump sastali su se danas u Parizu nakon čega su održali zajedničku konferenciju za medije.

Macron je kazao da su razgovarali o nizu zajedničkih interesa koji uključuju i slobodnu i poštenu trgovinu, dok je Trump istakao da Francuska i SAD dijele "duh revolucije".

Macron je kazao da su on i Trump istomišljenici kada je u pitanju borba protiv terorizma, ali da je svjestan da se ne slažu po tom pitanju klimatskih promjena. Podsjećamo, Trump je odlučio da SAD više neće biti dio Pariskog sporazuma, što je Macron kritikovao. Ipak, Macron se danas suzdržao od komentarisanja ističući da Francuska ostaje predana sporazumu, a Trump je kazao da bi se u budućnosti moglo nešto desiti u vezi Pariskog sporazuma, ali da treba sačekati i vidjeti šta će se tačno desiti.

"Nešto bi se moglo desiti. Razgovarat ćemo o tome u bliskoj budućnosti i ako se desi bit će sjajno, a ako ne, opet će biti u redu", izjavio je Tramp.

Trump je na konferenciji za medije imao drugačiji stav od onog da "Pariz više nije Pariz" jer je preplavljen ekstremistima.

"Bit će sve uredu jer imate odličnog predsjednika. Imate nekog ko će voditi ovu zemlju kako treba", rekao je Trump i opisao Pariz kao mirno i lijepo mjesto, a Macrona "teškim predsjednikom" koji će biti strog prema onima koji krše zakon.

Američki predsjednik je na upit novinara prokomentarisao i sastanak svog sina Donalda Trump Jr s ruskom advokaticom tokom predsjedničke kampanje u SAD-u.

"Bio je to kratak sastanak, završio je vrlo, vrlo brzo. Ništa se nije dogodilo nakon sastanka", kazao je Trump.

Macron je najmlađi predsjednik Francuske, dok je Trump najstariji predsjednik SAD-a.