Novi sukob
0

Trump priznao Guaida kao privremenog predsjednika, Venezuela prekida odnose sa SAD-om

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro izjavio je da prekida sve diplomatske odnose sa SAD-om, dajući američkim diplomatama 72 sata da napuste zemlju. Ova odluka je uslijedila neposredno nakon što je Donald Trump priznao lidera opozicije Juana Guaida za privremenog vođu Venecuele, prenosi RT

Maduro je najavio ovaj korak s balkona predsjedničke palače Miraflores u Caracasu pred velikom grupom njegovih simpatizera, ubrzo nakon što su SAD, a zatim i nekoliko zemalja Južne Amerike odlučile priznati lidera opozicije Juana Guaida kao privremenog predsjednika Venecuele.

Predsjednik SAD-a Donald Trump ranije je stao na stranu Guaida, koji se u srijedu proglasio vođom zemlje, a prvi čovjek SAD-a ga je priznao kao legitimnog lidera ove države.

Madurova vlada je, s druge strane, Trumpovu vladavinu opisala kao "nelegitimni režim".

Na ulicama Caracasa okupilo se na hiljade pristalica Madura, kao i opozicije u zemlji.

Maduro je ranije ovog mjeseca položio zakletvu za još jedan šestogodišnji mandat na čelu Venecuele. Ipak, Guaido je pozvao na održavanje novih izbora u zemlji.

Brojni izvori navode da su na ulice izašli brojni demonstranti, a prema nekim izvještajima snage sigurnosti su ih pokušale rastjerati suzavcima. Neki izvori navode da je poginuo jedan demonstrant.