Borba s krizom
75

Trump predložio Španiji izgradnju zida preko Sahare koji će zaustaviti migrante

Klix.ba
Foto: Google Earth Screenshot
Foto: Google Earth Screenshot
Američki predsjednik Donald Trump predložio je španskoj vladi da se izbori s krizom migracije na Mediteranu izgradnjom zida preko Sahare, otkrio je ministar vanjskih poslova Španije.

Prema riječima ministra Josepa Borrella, lider SAD-a ustvari je reagovao nakon skepticizma španskih diplomata.

Trump je pokušao pridobiti glasače tokom svoje predizborne kampanje 2016. godine obećanjem da će izgraditi "veliki i lijep zid" na granici između Amerike i Meksika, koja je duga više od 3.200 kilmetara. On je proteklih dana ponovo aktuelizirao ovu priču rekavši da će zid na kraju platiti Meksiko, veoma lako. Meksiko je uzvratio udarac i saopćio da nikada neće platiti izgradnju ovog zida.

Sličan plan izgradnje zida preko Sahare bi bio kompliciran zbog činjenice da Španija posjeduje samo dvije male enklave na sjeveru Afrike - Ceutu i Melillau i takav zid bi se morao graditi na tuđoj teritoriji.

Trump je navodno Špancima preporučio izgradnju zida kada je ministar Borrell u junu bio u posjeti Bijeloj kući zajedno s kraljem Felipeom i kraljicom Letizijom.

Španija se našla na prvim linijama krize migracija sa više od 33.600 migranata i izbjeglica doseljenih u ovoj godini te 1.723 osobe koje su smrtno stradale u pokušaju prelaska Mediterana.