Posjeta J. Koreji
7

Trump pozvao na globalnu akciju protiv sjevernokorejske nuklearne prijetnje

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump u utorak je u Seoulu rekao da su Sjedinjene Američke Države spremne upotrijebiti cijeli spektar vojne sile kako bi zaustavile napad Sjeverne Koreje, ali je dodao da je fokusiran na korištenje "svih dostupnih sredstava osim vojne akcije" da spriječi sukob.

"Sjeverna Koreja je globalna prijetnja koja zahtijeva globalnu akciju", kazao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, prenosi Reuters.

Međutim, on je također odmjerenijim, manje agresivnim tonom također pozvao Sjevernu Koreju da "uradi pravu stvar", kazavši da je primijetio određene promjene, mada je odbio detaljnije pojasniti.

"Zaista ima smisla da sjevernokorejanci dođu za stol i dogovore se", rekao je Trump novinarima.

Iz ureda južnokorejskog predsjednika je saopćeno da su Trump i Moon dogovorili da Južna Koreja odmah započne pregovore sa SAD-om o razvoju južnokorejskih vojnih kapaciteta, uključujući slanje najmodernijih sredstava za nadziranje.

Dvojica državnika su se također dogovorila da nastave sa zajedničkim naporima s Japanom na praktičnom rješavanju sjevernokorejskih prijetnji.