Samit u Londonu
37

Trump pozvao Francusku da primi svoje borce IDIL-a, Macron izbjegao odgovor

S. H.
Foto: AFP (Foto: AFP)
Foto: AFP (Foto: AFP)
U okviru NATO samita koji se održava u Londonu, danas su sastanak održali američki predsjednik Donald Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Najzanimljiviji trenutak press konferencije desio se kada je bilo riječi o povratnicima sa sirijskog ratišta.

"Imamo ogroman broj zarobljenih boraca IDIL-a u Siriji. I svi su oni zaključani. Mnogi od njih su iz Francuske, mnogi iz Njemačke, Velike Britanije. Većina ih je iz Evrope. Mnoge zemlje su se složile da ih preuzmu", kazao je Trump.

Zatim je dodao da nije još razgovarao sa Macronom o tome, a onda se okrenuo prema njemu i pitao ga: "Da li biste željeli neke borce IDIL-a, mogu ih vam predati. Možete ih uzeti sve i jednoga", kazao je Trump.

Macron je odgovorio da najveći broj boraca dolazi iz Sirije, Iraka i regije, te da je tačno da ima boraca iz Evrope, ali da to nije glavni uzrok problema u regiji.

"Naš prioritet broj jedan u Siriji jeste borba protiv terorističkih grupa. I žao mi je što to moram reći ali još nije gotovo. Još imate borce u toj regiji, u Siriji, te u Iraku", poručio je.

Dodao je da postoji humanitarni pristup za djecu, koji je već organiziran, ali da je prvi cilj završiti rat protiv IDIL-a.

Na sve to Trump je kazao: "Upravo ovo je razlog što je Macron veliki političar. Ovo je jedan od najvećih NE-odgovora na konkretno pitanje koje sam ikada čuo", čime je izazvao smijeh svih prisutnih.

Na sastanku je bilo razgovora o nizu pitanja, između ostalog i o taksama koje je Francuska uvela na velike američke kompanije Google, Facebook i dr. Trump je zaprijetio da će uvesti takse na francuske proizvode. Kazao je da on lično ne voli velike tehnološke kompanije, ali da su to američke kompanije i ako ih treba neko oporezovati da to trebaju biti SAD.

Trump je kazao da je ovo "mali nesporazum" i da vjeruje da će uskoro stvari izgledati "ružičasto".

Francuski predsjednik je kazao da će i nakon oštre kritike koju mu je uputio Trump ipak ostati pri svojim stavovima o NATO-u.

"Znam da su moje izjave izazvale reakcije", kazao je Macron, te dodao da ipak stoji pri izrečenom.

"Tek smo počeli s raspravom o NATO-u. Ono što se meni sviđa u vezi s NATO-om jeste da je veliki broj zemalja povećao izdvajanja. Riječ je o 130 milijardi dolara povećanja na godišnjem nivou. Imamo obaveze od oko 400 milijardi dolara", kazao je Trump.

Kazao je da NATO jak i da sve više jača, te ponovio da misli da treba podići izdvajanja na više od 2% GDP-a po članicama.

Macron se složio da su potrebna veća izdvajanja, te da je potrebna jača evropska komponenta u NATO-u.

Dodao je da ipak nije sve u novcu, te naglasio da u vezi sa situacijom u Iraku i Siriji se vidi strateška i politička kriza.

"Nemamo istu definiciju terorizma. Kada pogledam Tursku, vidim da se bore protiv onih koji se bore s nama protiv IDIL-a. To je strateško pitanje", kazao je Macron, te kritikovao Tursku i zbog kupovine ruskog S-400 raketnog sistema.

Trump ponovio da ima jako dobre odnose sa Turskom, pohvalio sporazum SAD i Turske, kao i da je Turska htjela da kupi američki sistem Patriot ali da im to nije dopustila Obamina organizacija.