Tražio kognitivni test
52

Trump poručio da se osjeća mentalno oštrijim više nego ikad pa odbio debatu s rivalkom Haley

L. S.
Republikanski predsjednički kandidat i bivši predsjednik SAD-a, Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Republikanski predsjednički kandidat i bivši predsjednik SAD-a, Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Bivši američki predsjednik Donald Tramp poručio je da se osjeća mentalno oštrijim više nego što se osjećao prije 20 godina, što je reakcija na nedavne kritike na njegove godine koje je uputila republikanska rivalka Nikki Haley.

Haley je optužila bivšeg republikanskog predsjednika Trumpa da je zbunjen te je dovela u pitanje njegovu sposobnost da bude predsjednik.

Trump je stoga rekao da bi predsjednički kandidati trebali da polažu kognitivni test, što je očigledno odgovor na izazov Haley, koja je zagovarala istu politiku, navodeći starost Trumpa (77) i demokratskog predsjednika Joea Bidena (81).

Ubrzo nakon Trumpovog govora, Haley se pojavila na skupu u Južnoj Karolini, kada je rekla da je Tramp nedavno djelovao "zbunjeno" i rekla da ako želi da polaže kognitivni test, "ne bi trebalo da ima problema da izađe na debatu sa mnom, jer je to ultimativni test mentalne sposobnosti za svakoga ko se kandiduje za predsjednika".

Tramp je odbio da učestvuje u bilo kojoj debati o nominaciji republikanaca i odbija da raspravlja o Haley, prenosi Reuters.

Trumpove uzastopne pobjede na republikanskim takmičenjima u Iowi i New Hampshireu gotovo su ga uvjerile da će njegova stranka biti nominirana za Bijelu kuću. Međutim, svakako da je bijesan što je Haley, njegov posljednji preostali republikanski rival, odbila da odustane.

Trump i njegovi saveznici započeli su kampanju da istjeraju Haley iz utrke prije sljedećeg velikog glasanja u primarnoj utrci, u njenoj matičnoj državi Južnoj Karolini 24. februara. Trump je zaprijetio da će protjerati iz svoje političke orbite sve donatore koji nastave finansirati Haley.