Imao veze s Rusijom
4

Trump planira pomilovati Michaela Flynna, bivšeg savjetnika koji je lagao FBI-u

A. B.
Michael Flynn je održavao kontakte s tadašnjim ruskim ambasadorom u SAD-u (Foto: EPA-EFE)
Michael Flynn je održavao kontakte s tadašnjim ruskim ambasadorom u SAD-u (Foto: EPA-EFE)
Odlazeći američki predsjednik Donald Trump planira pomilovati Michaela Flynna bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, koji je u decembru 2017. godine priznao da je lagao FBI-ju po pitanju svojih ruskih kontakata.

Ovo pomilovanje je samo jedno u nizu onih koje Trump planira uraditi prije nego napusti funkciju američkog predsjednika. Flynn je prije tri godine lagao FBI-u o održavanju konatakata sa Sergejem Kisljakom, tadašnjim ruskim ambasadorom u SAD-u.

Flynn je u početku sarađivao s tužiteljima i dva puta priznao krivicu pred sudijom, međutim, kasnije je promijenio smjer i angažovao kontroverznu braniteljku Sidney Powell koja je zauzela arogantni stav i pozvala sud da odbije slučaj koji se vodi protiv Flynna optužujući uz to tužitelje, piše Business Insider.

Inače, Flynnovi tajni pregovori s ruskim ambasadorom u Washingtonu u decembru 2016., prije Trumpove inauguracije, bili su osnova za detaljnu istragu specijalnog savjetnika Roberta Muellera u miješanje Moskve u američke izbore godinu ranije.

Trump je dao otkaz Flynnu samo 22 dana nakon što je došao na vlast. Međutim, oduvijek je tvrdio da je istraga bila politički "lov na vještice" i da je Flynn, bivši general i šef Odbrambene obavještajne agencije, "dobar čovjek".

U vrlo neobičnom potezu ministarstvo pravosuđa odustalo je od predmeta protiv Flynna u maju ove godine, rekavši da navodne laži FBI-ju nisu bile značajne, što je Trumpu donijelo veliku političku pobjedu.

Ipak, savezni sudija je naredio daljnje pravno razmatranje problematike, a Trumpovo pomilovanje uklonilo bi slučaj sa sudova.