Bez dokaza
7

Trump optužuje Kinu za hakiranje e-mailova Hillary Clinton

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump objavio je na Twitteru da je Kina hakirala e-mailove Hillary Clinton, ali nije naveo nikakve dokaze ili dodatne informacije koje bi podržale njegovu tvrdnju, prenosi Reuters.

"E-mailovi Hillary Clinton, od kojih su mnogi sadržavali povjerljive informacije, hakirala je Kina. Sljedeći korak bi trebali poduzeti Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstvo pravosuđa (DOJ) ili će, nakon svih pogrešaka koje su učinili (Comey, McCabe, Strzok, Page, Ohr, FISA, Dirty Dossier itd.), njihov kredibilitet zauvijek nestati", navodi se u Trumpovom tweetu objavljenom u srijedu.

Govoreći u Pekingu, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Chunying rekla je da takve optužbe nisu ništa novo.

"Ovo nije prvi put da smo čuli slične tvrdnje", izjavila je Hua na dnevnom informativnom brifingu.

"Kina je važan zagovornik cyber sigurnosti. Čvrsto se borimo protiv bilo kakvih oblika internet napada i krađe povjerljivih informacija", dodala je ona.

Zvaničnici obavještajnih službi SAD-a rekli su da je Rusija hakovala e-mailove demokratskih zvaničnika kako bi uticali na predsjedničke izbore 2016. godine.

Američki savezni sud u julu je podigao optužnicu protiv 12 ruskih obavještajnih službenika zbog optužbi za hakiranje kompjuterskih mreža Hillary Clinton i demokratske stranke.

Advokat Robert Mueller istražuje ulogu Rusije na izborima 2016. godine i da li je kampanja republikanskog kandidata Trumpa surađivala sa Moskvom. Rusija negira miješanje u američke predsjedničke izbore, dok Trump negira bilo kakav dogovor sa Moskvom.

Trump je i u aprilu 2017. godine optužio Kinu za hakiranje e-mailova demokratskih zvaničnika, ali nije dostavio nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegovu tvrdnju.

Kina je više puta odbacivala sve optužbe za učešće u cyber napadima u inostranstvu.