Govor na Samitu G20
4

Trump opet odbija borbu s klimatskim promjenama: Amerika ima najčišći zrak

Dž. L.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Američki lider Donald Trump ponovo se usprotivio borbi protiv klimatskih promjena kazavši kako Amerika ima najčišću vodu i najčišći zrak ikada.

Govoreći na Samitu G20 u Japanu predsjednik SAD-a također je istakao kako energija vjetra ne funkcioniše te kako mora biti u velikoj mjeri subvencionirana.

"Imamo najčišći zrak koji smo ikada imali, imamo najčišću vodu koju smo ikada imali, ali nisam spreman da žrtvujem ogromnu snagu onoga što smo izgradili tokom dugog vremenskog perioda i onoga što sam poboljšao i oživio. Nisam siguran da se slažem s određenim zemljama sa onim što one rade. One gube mnogo energije. Govorim o napajanju biljki. Ne funkcioniše uvijek sve sa vjetrenjačom. Ne radi uvijek sve ni sa solarnom energijom koja jednostavno nije dovoljno jaka, a mnogi žele da se oslone na vjetar, što je izazvalo mnogo problema. Vjetar uglavnom ne funkcioniše bez subvencija. Sjedinjene Države plaćaju ogromne iznose za subvencije za vjetar. Ne sviđa mi se, ne sviđa mi se", rekao je Trump.

Podsjećamo, on je govorio i kako vjetrenjače izazivaju rak.

"Ako imate vjetrenjaču bilo gdje blizu kuće, čestitam, vašoj kući je vrijednost upravo pala za 75 posto. A kažu i da buka vjetrenjača izaziva rak, recite mi o tome, ok?", govorio je Trump u aprilu ove godine.

Braneći svoju odluku da povuče SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma, Trump je danas u Japanu istakao da bi pokušaj da se preduzme akcija u vezi sa globalnim zagrijavanjem utjecao na američku ekonomiju.

"Imamo najbolje brojeve koje smo ikada imali i ne želim da naše kompanije povučem iz biznisa", rekao je američki lider.

Predsjednik SAD-a ranije je Pariski klimatski sporazum opisao kao prevaru. Također je i prije ponavljao da SAD imaju najčišću klimu.

Na pitanje kako stoji iza ove tvrdnje, Trumpov odgovor glasi: "Napredujemo u smanjenju emisija ugljika."