Pozvao na saradnju
7

Trump održao prvi govor o stanju nacije: Ovo je najbolje vrijeme da počnete živjeti američki san

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Predsjednik SAD-a Donald Trump održao je prvi govor o stanju nacije pozvavši demokrate da rade zajedno na dobrobiti Amerike, kazavši da je ovo novi američki trenutak u historiji.

Naredio je da zlgolasni zatvor Guantanamo ostane otvoren, uprkos naredbama i naporima njegovog prethodnika Baracka Obame da ovo mjesto bude zatvoreno. Istakao je kako imaju veliki ekonomski napredak te da njegova administracija gradi sigurnu, jaku i ponosnu Ameriku.

"Nikada nije bilo bolje vrijeme da počnete živjeti američki san", rekao je u 80-minutnom govoru.

Trump, ogorčen demokratima koji su povukli zaštitne mjere za imigrante koji su ilegalno ušli u SAD kao djeca, ponudio im je grančicu mira.

"Večeras širim ruke za rad s članovima obje stranke, demokratima i republikancima, kako bismo zaštitili naše građane, svaku pozadinu, boju i uvjerenja", rekao je, ali je insistirao na graničnom zidu s Meksikom i drugim ustupcima demokrata kao dio bilo kojeg sporazuma o imigraciji.

Neke demokrate su zviždale kada je Trump rekao kako želi smanjiti mogućnost legalnim useljenicima da dovedu članove svojih porodica u zemlju.

Govorio je kako želi ponovo izgraditi ceste koje su zastarjele, kao i drugu infrastrukturu, ali nije davao detalje. Naglasio je kako je otvoreno 2,4 miliona radnih mjesta otkako je on postao predsjednik. Cijene dionica su porasle, a stopa nezaposlenosti je niža. Ipak, dao je dozvolu za 38 posto poslova u prošloj godini, što je najniža stopa bilo kojeg predsjednika.

Govorio je i o nuklearnoj prijetnji Sjeverne Koreje kazavši kako vrše veliki pritisak u sprečavanju napada. Obavijestio je i Kongres SAD-a kako je skoro cijela teritorija Sirije i Iraka, koju je nekada kontrolirao IDIL, vraćena, te poručio kako će se i dalje boriti protiv IDIL-a.

Samo je jednom spomenuo Rusiju i Kinu kao rivale koji ugrožavaju njihove interese, privredu i vrijednosti.

Na kraju je zatražio od Kongresa SAD-a da podrži "pravo na pokušaj", odnosno mogućnost da terminalno bolesni probaju eksperimentalne terapije koje savezne vlasti još nisu odobrile, a ljekari koji ih pružaju dobiju imunitet. Zakonski prijedlog u tom smislu Senat SAD-a je već odobrio u augustu s 94 glasa za i jednim protiv.

Večer je obilježilo i to što je prva dama Melania stigla prije svog supruga, što je mimo protokola, a uradila je to kako bi pozdravila svoje goste.