Sukob unutar vlasti
8

Trump odobrio objavljivanje dokumenta koji kompromituje FBI

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump odobrio je deklasifikaciju memoranduma u kojem se otkrivaju zloupotrebe Federalnog istražnog biroa (FBI) u vezi sa nadzorom i praćenjem.

Sada je na Odboru Predstavničkog doma za obavještajna pitanja da memorandum objavi.

Memorandum na četiri strane, koji je sastavio predsedavajući Odbora Devin Nunes, republikanac iz Kalifornije, biće objavljen nakon prigovora demokrata, FBI i Ministarstva pravde.

Odbor je juče izglasao da se memorandum objavi čemu su se usprotivile sve demokrate. Trump je imao na raspolaganju pet dana da odobri ili stavi veto na objavljivanje.

Republikanski memorandum pokazuje da u Ministarstvu pravde postoji navodna pristrasnost i predrasude protiv predsjednika Trumpa.

U memorandumu se, između ostalog, navodi se da je FBI zloupotrijebio zakon o nadzoru stranih obaveštajnih službi, tako što ga je koristio da na neprikladan način dođe do naloga za prisluškivanje, oslanjajući se na dosije o Trumpu i Rusiji.

Trump je danas ranije optužio FBI i Ministarstvo pravde da su politizovali istražne procese u korist Demokratske stranke.