Twitter komunikacija
11

Trump odbrusio Theresi May: Fokusirajte se na terorizam u Britaniji, a ne na mene

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijerka Velike Britanije Theresa May kritikovala je američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog objavljivanja antiislamskih videosnimaka na Twitteru. S druge strane, Trump joj je savjetovao da se fokusira na terorizam u Velikoj Britaniji.

"Ne obraćaj pažnju na mene, već se fokusiraj na destruktivni radikalni islamski terorizam koji se odvija u Ujedinjenom Kraljevstvu", objavio je na svom Twitteru Donald Trump.

Glasnogovornik Therese May rekao je da je pogrešno to što radi predsjednik Trump.

SAD i Velika Britanija su bliski saveznici te se smatra da imaju "poseban odnos". Theresa May je bila prvi strani lider koji je posjetio Trumpa u Bijeloj kući.

Videosnimci koje je Trump podijelio imaju više od 40 miliona pregleda, a prvi video bio je retweet Jayde Fransen, zamjenice ultradesničarskog pokreta "Britan First", grupe koju su osnovali bivši pripadnici ekstremno desničarske britanske nacionalne stranke (BNP).

Nekoliko vodećih političara iz Velike Britanije kritikovalo je Trumpa zbog objavljenih snimaka, među njima i nadbiskup Canterburyja Justin Welby koji je rekao da je duboko uznemirujuće to što je Donald Trump odabrao pojačati glas ekstremista krajnje desnice.

Zbog toga je otkazana planirana državna posjeta Donalda Trumpa Velikoj Britaniji, iako je Downing Street u srijedu objavio da poziv i dalje važi.

Prilikom Trumpovog odgovora premijerki May, označen je pogrešan Twitter nalog sa samo šest pratilaca. Nakon toga, obrisao je tweet i ponovo ga objavio, ali ovaj put uputivši poruku na zvanični nalog Velike Britanije.