|

Trump odabrao Coatsa za nacionalnog obavještajnog direktora

Trump odabrao Coatsa za nacionalnog obavještajnog direktora
4
Klix.ba
6.1.2017. u 08:05
12
komentara
4

dijeljenja
Trump odabrao Coatsa za nacionalnog obavještajnog direktora Dan Coats (Foto: EPA)
Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump odabrao je bivšeg senatora Dana Coatsa za svog nacionalnog obavještajnog direktora, rekla su dva visoka tranzicijska dužnosnika, dok nastoji ostvariti utjecaj na američku obavještajnu zajednicu koju često kritikuje.
Službena objava se očekuje ove sedmice dok Trump odlučuje o nekim od preostalih važnih mjesta koja mora popuniti u okviru priprema za preuzimanje Bijele kuće 20. januara.

Coats (73) je tradicionalni konzervativac iz Indiane koji je upravo završio šestogodišnji mandat u američkom Senatu. Bio je i američki ambasador u Njemačkoj za vrijeme republikanskog predsjednika Georgea W. Busha.

Trump je izražavao dvojbe o procjeni američke obavještajne zajednice da je Rusija imala svoje prste u hakiranju tokom predsjedničke kampanje.

On bi trebao u petak biti informisan o nalazima obavještajne zajednice o toj temi od visokih američkih dužnosnika u Tornju Trump u New Yorku.

Neki američki obavještajni dužnosnici pozdravili su odabir Coatsa rekavši kako se nadaju da je njegovo imenovanje znak da Trump nastoji popraviti odnose s obavještajnom zajednicom nakon mjeseci sporenja o njenoj procjeni da je Rusija nastojala hakiranjem utjecati na predsjedničke izbore 2016.

Jedan je dužnosnik, uz uvjet da ostane neimenovan, rekao kako se isto tako nada da će, ako bude potvrđen, Coats moći dogovoriti ono što je nazvao "primirjem" između obavještajne zajednice i Trumpova odabranika za savjetnika za nacionalnu sigurnost bivšeg direktora Odbrambene obavještajne agencije penzionisanog generala pukovnika Mika Flynna, kojega je otpustio sadašnji šef Obavještajnog odjela James Clapper.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...