Odgovor na pandemiju
33

Trump objavio preporuke kako se boriti protiv širenja koronavirusa i sebi dao desetku

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Bijela kuća preporučila je u ponedjeljak starijim osobama i onima sa zdravstvenim problemima da "ostanu u kućama i daleko od drugih ljudi", dok nastavlja jačati napore na sprečavanju širenja pandemije koronavirusa.

Bijela kuća izložila je mjere na ohrabrivanju Amerikanaca da učestvuju u njenoj kampanji nazvanoj "15 dana za usporavanje širenja".

Zvaničnici preporučuju velikim grupama stanovništva da se samoizoliraju i svim građanima da izbjegavaju skupove s više od 10 ljudi.

Oni također žele da Amerikanci "rade od kuće ukoliko im to bude moguće", izbjegavaju da piju ili jedu u restoranima i "odustanu od privatnih putovanja, shopping putovanja i društvenih posjeta".

Bijela kuća također savjetuje guvernere u državama s dokazima lokalne transmisije da zatvore škole i navodi da bi također trebali zatvoriti restorane, barove, gimnastičke sale i ostala mjesta na kojima se ljudi okupljaju, prenosi Associated Press.

Na pitanje kako bi ocijenio svoju reakciju na pandemiju koronvirusa, Trump je odgovorio: "Ocijenio bih je sa 10, mislim da smo uradili fantastičan posao".

Trump je istaknuo i kako opskrba osnovnim životnim namirnicama nije dovedena u pitanje i pozvao stanovnike SAD-a da se suzdrže od pretjerane kupovine zaliha.

"Zajedno ćemo ostati jaki i prevazići ovaj izazov", poručio je Trump.