Svijet
1

Trump ne vjeruje izvještaju o uplitanju Rusije u američke izbore

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Budući predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump kazao je kako "ne vjeruje" izvještaju o miješanju Moskve u američke izbore, a koje je za cilj imalo pomjeranje rezultata u njegovu korist.

U intervjuu za američku televiziju Fox, Trump je okrivio Demokratsku partiju zbog "smiješnih vijesti" o uplitanju Rusije u američki izborni proces. Također, zvanična Moskva odbacila je optužbe američkih vlasti.

Viši dužnosnici Republikanske partije, zajedno sa demokratama, pozvali su vlasti da bolje istraže pozadinu, odnosno istinitost izvještaja koji je saopćen ove sedmice.

Podsjećamo, CIA je zaključila da je Rusija intervenirala u američkim predsjedničlkim izborima kako bi pomogla novoizabranom predsjedniku Donaldu Trumpu da uđe u Bijelu kuću, a ne samo da podrije povjerenje u američki izborni sistem.

Washington Post je javio da su obavještajne agencije identifikovale pojedince s vezama s ruskom vladom koji su Wikileaksu dostavljali na hiljade hakiranih email poruka iz Nacionalnog demokratskog komiteta.

Kako je ljeto prelazilo u jesen, ruski hakeri usmjerili su skoro svu pažnju na Demokrate. Praktično svi emailovi koje su javno objavili, bili su štetni po Clinton.