Verbalni napad
3

Trump nazvao Muellerovu istragu 'namještenim lovom na vještice'

FENA
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Donald Trump pokrenuo je verbalni napad na specijalnog istražitelja ministarstva pravde Roberta Muellera i njegovu istragu navoda o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore u 2016. godini, nazivajući je "namještenim lovom na vještice".

"Nema prikrivanja! Namješteni lov na vještice Roberta Muellera sada predvodi 17 (povećan s 13), uključujući i Obaminog advokata u Bijeloj kući) bijesnih Demokrata započet krivotvorenim dosjeom za koji su platili varalica Hillary i DNC. Zato je lov na vještice nelegalno smeće", piše Trump u jednoj od niza poruka na Twitteru, pominjući po kratici Demokratski nacionalni komitet, svog prethodnika Baracka Obamu i bivšu državu tajnicu Hillary Clinton.

"Da li će Robet Mueller ikada objaviti da je u sukobu interesa prema predsjedniku Trumpu, uključujući i činjenicu da on ima veoma ružne i sporne poslovne veze", navodi Trump, misleći na Muellerovo imenovanje kao specijalnog istražitelja navoda o ruskom izbornom uplitanju.

Istraga o ruskom uplitanju do sada nije donijela konkretne dokaze da je Trump svjesno sarađivao s Kremljom tokom predizborne kampanje u 2016. Deseci Rusa, kao i ključni članovi Trumpove kampanje optuženi su, ipak za brojna krivična djela.

Uveliko se vjeruje kako bi Michael Cohen, Trumpov lični advokat tokom predizborne kampanje, mogao biti u nezavidnoj situaciji nakon što su tokom racije po njegovom uredu u ovoj godini pronađeni dokumentarni i video dokazi koji bi mogli baciti više svjetla na navodne veze Trumpove predizborne kampanje s Rusijom.

Izvještaji koje je objavio Kongres također su ustanovili da se Rusija zaista miješala u američku politiku u Trumpovu korist, ali također nisu optužili Trumpa kao saučesnika.

Pod pritiskom američkih medija, Trump je priznao da se Rusija miješala u američku politiku, ali je odlučno demantirao bilo kakvo saučesništvo, prenosi Xinhua.