Washington Post
10

Trump naredio da se u nacrtu budžeta za zdravstvo izbace riječi "ranjivi", "raznoliki"...

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa obavijestila je agencije unutar Ministarstva zdravlja i ljudskih resursa da u zvaničnim dokumentima za nacrt budžeta za narednu godinu izbjegavaju određene riječi i fraze.

Američki dnevnik Washington post piše da je jedna od agencija, Centar za kontrolu oboljenja i prevenciju dobila listu od sedam zabranjenih riječi ili fraza poput "ranjivi", "raznolikost", "transgender", "fetus", "zasnovano na dokazima" i "na osnovu nauke".

Zvaničnicima iz druge agencije preporučeno je da prilikom opisa Zakona o zdravstvu bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame iz 2010. godine koriste frazu "Obamaker" umjesto Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj njezi te da koriste "razmjena" umjesto "tržišta" kada govore o mjestima na kojima ljudi mogu da kupuju zdravstveno osiguranje uz savezne subvencije.

Ministarstvo zdravlja negira izvještaj.

"Procjena da Ministarstvo 'zabranjuje riječi' je potpuno pogrešno tumačenje diskuja o procesu formulacije budžeta. Ministarstvo će nastaviti da koristi najbolje dostupne naučne dokaze zarad poboljšanja zdravlja svih Amerikanaca", rekao je portparol američkog Ministarstva zdravlja Mett Lloyd.