Svijet
54

Trump napao sudiju koji je oborio zabranu za muslimane: Ako se nešto desi on je kriv

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što se sudska vlast Sjedinjenih Američkih Država okrenula protiv odluke Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD za građane sedam muslimanskih zemalja, američki predsjednik ne prestaje sa kritikama.

Kao što je i do sada bio slučaj, Donald Trump je kao svoj medij ponovo izabrao društvenu mrežu Twitter gdje se okomio na sudsku vlast Sjedinjenih Američkih Država.

"Ne mogu da vjerujem da je sudija mogao našu zemlju staviti u toliku opasnost. Ako se nešto desi okrivite njega i sudski sistem. Ljudi masovno ulaze u SAD. Loše", napisao je Trump.

Podsjećamo, federalni Apelacioni sud odbacio je žalbu Ministarstva pravde SAD-a na odluku federalnog sudije kojom se tražilo ponovno uvođenje primjene naredbe predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska građana sedam uglavnom muslimanskih zemalja na tlo Amerike i privremenoj zabrani ulaska izbjeglicama.

Federalni sudija James Robart presudio je u subotu protiv zabrane koja je dovela do niza protesta i konfuzije na američkim aerodromima te oduzimanja oko 60.000 viza.

Pojedine grane izvršne vlasti ubrzo su prilagodile svoje djelovanje novoj sudskoj odluci, što uključuje Ministarstvo državne sigurnosti i Ministarstvo vanjskih poslova.

Trumpova odluka je ovim faktički stavljena van snage.