Svijet
16

Trump napao premijera Australije: Želite nam poslati nove bombaše iz Bostona

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U toku telefonskog razgovora o australskom planu za slanje izbjeglica, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump optužio je premijera Australije Malcolma Turnbulla da u SAD pokušava poslati "sljedećeg bombaša iz Bostona".

The Washington Post objavio je informacije o 25-minutnom telefonskom razgovoru koji su za vikend vodili Trump i Turnbull, a tema razgovora bio je plan australskih vlasti za slanje izbjeglica.

Razgovor je završio Trump i to tako što je spustio slušalicu Turnbullu, poručujući kako je plan administracije bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame o izbjeglicama "najgori ikada napravljen".

The Washington Post navodi da je američki predsjednik kazao premijeru Australije da je razgovarao s još četiri svjetska lidera, uključujući i predsjednika Rusije Vladmira Putina.

Trump se tokom razgovora pokušao nametnuti kao svjetski vođa koji je sposoban voditi procese, a prema riječima neimenovanih američkih dužnosnika sličan stav je zauzimao i tokom razgovora s funkcionerima drugih zemalja.

Odnos SAD-a i Australije posebno je važan s obzirom na to da dvije zemlje historijski imaju dobre odnose te da se podržavaju u međunarodnoj politici, ali i ratovima poput onih u Iraku i Afganistanu.

U tom kontekstu Trump je u razgovoru s Turnbullom istakao trajnu snagu i blizinu SAD-a i Australije koja je presudna za mir, stabilnost i prosperitet u azijsko-pacifičkoj regiji i globalno.

Ipak, to ga nije spriječilo da premijeru Australije jasno kaže u dijelu razgovora o izbjeglicama: "Ja te ljude ne želim". Turnbull nije želio davati nikakve komentare o razgovoru s američkim predsjednikom poručujući kako je bolje da određeni dijelovi razgovora ostanu privatni.

Dogovor o kojem Trump govori postignut je prošle godine s Australijom i tokom administracije bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame.

"Da li vjerujete? Obamina administracija se saglasila da će primiti više hiljada ilegalnih imigranata iz Australije. Zašto? Razmotrit ću taj glupavi dogovor", naveo je Trump na društvenoj mreži Twitter.

U sklopu dogovora Washington se saglasio da će primiti do 1.250 azilanata koji se nalaze u centrima na pacifičkim ostrvima u Papui Novoj Gvineji i Nauru. Zauzvrat, Australija će primiti izbjeglice iz Salvadora, Gvatemale i Hondurasa.