Svijet
35

Trump nakon rezolucije UN-a: Stvari će biti drugačije nakon 20. januara

FENA
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump (Foto: EPA)
Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je, nakon što su se Sjedinjene Države suzdržale tokom glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a o rezoluciji kojom se osuđuje izraelsko širenje naselja, poručio da će "stvari biti drugačije nakon 20. januara" , kada on preuzme dužnost.

Rezolucija je usvojena nakon što su Sjedinjene Države odbile da ulože veto, prekidajući s dugogodišnjom američkom politikom.

Nacrt rezolucije koju je sačinio Egipat prvobitno je povučen nakon što je Izrael zatražio od Trumpa da intervenira, ali su ga ponovo predložili Malezija, Novi Zeland, Senegal i Venecuela.

Rezolucija, usvojena s 14 glasova, uz američko suzdržavanje, traži od Izraela da "odmah prekine sve aktivnosti širenja naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, uključujući i istočni Jerusalem".

U njoj se navodi da jevrejska naselja predstavljaju "flagrantno kršenje međunarodnog prava i veliku prepreku ka postizanju rješenja po principu dvije države i pravednog, trajnog i sveobuhvatnog mira", prenosi Reuters.