Trgovina neće trpjeti
9

Trump najavio zatvaranje granice s Kanadom za neobavezni saobraćaj

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump je objavio kako SAD planiraju privremeno zatvoriti granice sa Kanadom za neobavezni saobraćaj dok traje pandemija koronavirusa.

Kako piše CNBC, Trump je tu vijest objavio na svom Twitter profilu.

"Obostranim pristankom, zatvorit ćemo našu sjevernu granicu s Kanadom za neobavezni saobraćaj. Trgovina ovom odlukom neće biti pogođena. Izviještavat ćemo o detaljima", napisao je Donald Trump na Twitteru.

Premijer Kanade Justin Trudeau je u ponedjeljak rekao kako su granice ove države zatvorene za strane državljane izuzimajući građane Amerike.

Dan poslije, u utorak, Evropska Unija je donijela odluku da se zatvore sve njene vanjske granice za ljude koji nisu njeni građani, a sve zbog širenja zaraze koronavirusa.

Granica između SAD-a i Kanade je najduža na svijetu između dvije zemlje.

Zamjenica premijera Kanade, Chrystia Freedland je na konferenciji za medije rasparavljala o mogućim posljedicama nakon što se zatvore granice.

"Gotovo 200.000 ljudi svakodnevno prolazi tu granice i saobraćaj koji se odvija preko nje je doslovno vodeća linija kako za Kanađane tako i Amerikance. Namirnice, kao i vrlo bitnu medicinsku opremu dobijamo zahvaljujući teretnom saobraćaju koji ih prevozi. Također i većina radnika mora prelaziti preko te granice jer je to jedinstvena veza koja spaja Kanadu i SAD. Zbog toga je bitno da razmotrimo ovu odluku kako bismo znali da li pravilno postupamo", rekla je Freedland.