|

Trump najavio veliku modernizaciju američke vojske

Trump najavio veliku modernizaciju američke vojske
0
F
FENA
24.2.2017. u 20:10
44
komentara
0

dijeljenja
Trump najavio veliku modernizaciju američke vojske Foto: EPA
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je danas da će zatražiti značajno povećanje budžeta za "jednu od najvećih modernizacija vojske u američkoj historiji".
Trump je u govoru na Konferenciji republikanskih aktivista (CPAC) rekao da ima planove za jačanje američke vojske koja je već najsnažnija borbena sila u svijetu, i druge inicijative, ali nije iznio više detalja.

Kako je naveo, cilj mu je suštinsko unapređenje vojske u ofanzivnim i defanzivnim kapacitetima uz zahtjev za značajno povećanje troškova koje će odbranu SAD-a učiniti "većom, boljom i jačom nego ikad".

"Nadajmo se da je nikad nećemo upotrijebiti, ali niko ne treba da se petlja s nama. Niko. Biće to jedna od najvećih vojnih modernizacija u američkoj historiji", rekao je Trump.

On je u intervjuu Reutersu u četvrtak rekao da želi da ojača američki nuklearni arsenal kako bi osigurao da SAD budu u tom smislu predvodnik, jer su, kako je naveo, zaostale po svojim kapacitetima u toj vrsti naoružanja.

Tramp se požalio i na rusko razmještanje krstarećih raketa kao na kršenje sporazuma o kontroli naoružanja, dodajući da će to pitanje pokrenuti kada i ako se bude sreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Na to je ranije danas reagovao predsjednik Komiteta za međunarodne odnose Savjeta Ruske Federacije Konstantin Kosačev upozorivši da bi ta Trumpova najava mogla pokrenuti novu trku u naoružanju između Washingtona i Moskve.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...