Brojne reakcije
48

Trump na meti kritika zbog vulgarnih i rasističkih izjava u Bijeloj kući

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump izazvao je buru osuda političkih protivnika, medija, ali i država zbog izjava koje je dao na sastanku u Bijeloj kući iza zatvorenih vrata, prenosi BBC.

Trump je, kako su naveli učesnici, a prenijeli svi vodeći američki mediji upotrijebio vulgarne i rasističke riječi ("shithole countries" eng.) kojima je opisao Haiti, El Salvador i afričke zemlje.

Trump to negira, ali senator Dick Durbin je izjavio da je jasno čuo Trumpa da koristi rasistički riječnik te da je vulgarnom riječi opisao države.

"Ne mogu da vjerujem da se ovo dogodilo. U historiji Bijele kuće, Ovalnog ureda niti jedan predsjednik nije izgovorio riječi koje sam jučer čuo", rekao je Durbin.

Trump je sporne izjave rekao tokom sastanka s članovima američkog Kongresa a u vezi s imigracijom, pitajući se zašto SAD ne prima imigrante iz Norveške nego iz pomenutih država koje se suočavaju s ratovima i nestabilnošću.

Brojni afrički zvaničnici su, kako prenosi Reuters, reagirali na medijske izvještaje o Trumpovim riječima, odbacujući ih kao neprihvatljive. Bocvana je uputila i protest američkoj ambasadi.