Svijet
98

Trump: Moja odluka nema veze s muslimanima, vodim sličnu politiku kao Obama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki predsjednik Donald Trump, nakon odluke koju je donio u petak, a u kojoj zabranjuje ulazak u SAD osobama iz sedam muslimanskih zemalja, večeras je saopćio kako je njegova politika slična kao i politika Baracka Obame te da on samo želi zaštititi svoju zemlju.

Trump je kazao kako je Amerika ponosna država u kojoj ima izbjeglica te da će on i njegov narod nastaviti suosjećati s onima koji bježe od ugnjetavanja, ali da će isto tako štititi svoje gradove i granice.

"Amerika je uvijek bila slobodna i sigurna zemlja. Nastavit ćemo je čuvati slobodnom i sigurnom, kao što mediji znaju, ali odbijaju to reći. Moja politika je slična kao i politika Baracka Obame koji je 2011. godine zabranio ulazak izbjeglicama iz Iraka na šest mjeseci. Sedam zemalja koje se navode u mojoj odluci su iste zemlje koje je ranije navela administracija Baracka Obame", kazao je Trump.

Da bude jasno, ovo nije odbacivanje muslimana, kao što su mediji lažno izvijestili. Ovo nema veze s religijom, već s terorizmom i čuvanjem naše zemlje sigurnom. Širom svijeta postoji 40 različitih država koje nisu pogođene mojom odlukom i na koje se ona ne odnosi.

Nastavit ćemo izdavati vize svim zemljama za koje utvrdimo da su sigurne. Imam ogromno suosjećanje s ljudima koji su pogođeni krizom u Siriji. Moj prioritet će uvijek biti da štitim ovu zemlju i služim joj, ali kao predsjednik uvijek ću naći način da pomognem svima onima koji pate", napisao je Donald Trump.