Predsjednik tvrdi
48

Trump minimizirao opasnost od koronavirusa: Brojke su lažne, situacija nije tako loša

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump je u programu Fox Newsa minimizirao prijetnju od koronavirusa, optuživši Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da manipulira netačnim brojkama.

Stručnjaci WHO-a utvrdili su da broj do sada potvrđenih slučajeva zaraze i smrti u svijetu pokazuje da je smrtnost od Covida-19 oko 3,4 posto, što je značajno više nego što se činilo u ranijim danima epidemije. To je čak 34 puta više od stope smrtnosti od gripe koja se uglavnom kreće ispod 0,1 posto.

Američki predsjednik Donald Trump isti je dan u emisiji Seana Hannityja na Fox Newsu ustvrdio da situacija zapravo nije ni približno tako loša, izjavivši kako je njegov "osjećaj" da je stopa smrtnosti zapravo tek "djelić od jedan posto".

"Mislim da je 3,4 posto zaista lažna brojka. Ovo je samo moja pretpostavka, temeljena na razgovorima sa stručnjacima", rekao je Trump nakon što je Zastupnički dom odobrio paket hitnih troškova od 83 milijarde dolara za rješavanje rastuće katastrofe.

U jednom trenutku izjavio je čak kako je prijetnja Covida-19 demokratska izmišljotina, aludirajući, kako piše Index.hr, da američki zdravstveni sistem, uglavnom privatan i skup, s milionima neosiguranih, nije najbolje pripremljen za epidemije.